Wasbare Luiers Wassen - Hoe kun je Wasbare Luiers het Best wassen?
Updated: 3 days ago
Wanneer je wasbare luiers gebruikt, is het erg belangrijk om de luiers goed schoon te maken. Behalve dat ze kunnen gaan stinken, kunnen er ook resten in de wasbare luiers achterblijven die de billen van je baby kunnen irriteren. Een voorbeeld hiervan is ammoniak. Ammoniak is aanwezig in de urine (dit ruik je als de luiers een tijdje in een wetbag hebben gezeten) en ammoniak kan brandwonden veroorzaken op de huid van je baby als deze niet goed uit je wasbare luiers worden gewassen. Daarom is een goede wasroutine belangrijk om ervoor te zorgen dat je luiers elke keer schoon zijn, zodat je ze ten volle kunt gebruiken.
Voordat je gaat wassen
Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden voordat je luiers in de was belanden.
Waar vuile luiers bewaren tot wasdag
Voordat je je wasbare luiers wast, heb je een plek nodig om vuile luiers op te bergen. Bewaar je luiers niet in een laagje water. Dit is een zeer ouderwetse methode en komt je luiers niet ten goede. Dit komt omdat een natte luier veel urine bevat en urine bevat ammoniak. Lange tijd luiers in dit water laten weken, verkort de levensduur van je luiers en moet worden vermeden.
Dit is ook de reden waarom je niet te lang moet wachten met het wassen van je luiers.
Ik bewaar mijn luier in een grote wetbag. Ik verwijder de ontlasting voordat ik ze in deze wetbag stop. Ze blijven in de wetbag totdat de zak vol genoeg is om mijn wasmachine te vullen. Ik heb deze wetbag in een mooie prullenbak gedaan (omdat hij in het midden van mijn woonkamer staat) en heeft een deksel. De deksel is niet luchtdicht maar houd wel geurtjes tegen. Pas als je de deksel opent ruik je dat er vuile luiers in zitten. Als het gesloten is, heeft niemand er last van.
Wat te doen met de poep?
Luiers verzamelen poep. Je kunt er niet omheen maar je wilt voorkomen dat er poep in je wasmachine terecht komt. Er zijn verschillende mogelijkheden om te voorkomen dat er poep in de wasmachine belandt.
Borstvoeding
Als je baby 100% borstvoeding krijgt, hoef je de poep niet te verwijderen voordat je hem gaat wassen, omdat deze poep volledig in water oplosbaar is. Dit betekent dat je wasmachine geen probleem zal hebben om het uit de luiers te verwijderen.
Inlegvellen
Biologisch afbreekbare (wegwerp) inlegvellen kunnen in de wasbare luier worden geplaatst wanneer je baby flesvoeding krijgt of al vast voedsel eet. Deze inlegvellen worden gebruikt in wasbare luiers om de babypoep op te vangen en te voorkomen dat (het meeste ervan) in de wasmachine komt. Er zijn twee soorten inlegvellen. De eerste is wegwerp inlegvellen. In dit geval worden inlegvellen weggegooid in de prullenbak wanneer deze poep heeft verzameld. Zorg ervoor dat je de afvalzak regelmatig vervangt om onaangename geurtjes te voorkomen.
Om geld te besparen doe ik inlegvellen met alleen urine in de wasmachine met de luiers. Deze kunnen meerdere keren gewassen worden. Na het wassen hang ik ze te drogen met de luiers en gebruik ik ze opnieuw. Dit is ook een goede indicatie dat inlegvellen niet door het toilet gespoeld moeten worden. Ze vallen niet uit elkaar in water zoals toiletpapier en kunnen het riool verstoppen.
Hoewel de meeste inlegvellen biologisch afbreekbaar zijn, raad ik niet aan om ze in de compostbak te doen, omdat menselijke ontlasting bacteriën bevatten. Een thuis compostbak wordt niet heet genoeg om deze bacteriën te doden.
De tweede is herbruikbare inlegvellen, in dit geval wordt een vieze inlegger boven een toilet geleegd wanneer deze poep heeft opgevangen en daarna gewassen. Deze laatste is vaak gemaakt van fleece wat helpt bij een droog gevoel op de huid van je baby. Het wordt ook aanbevolen om pas over te schakelen op herbruikbare inleggers als de poep die de baby produceert steviger is, zodat het gemakkelijker in het toilet kan worden verwijderd.
Luier sproeier
Een luiersproeier is een andere optie die je kunt gebruiken om de poep te verwijderen. Dit is een toiletopzetstuk dat wordt gebruikt om ontlasting van vuile luiers boven een toilet te spoelen. Dit voorkomt het gebruik van een inleggers, maar kan veel water gebruiken.
Beste wasmiddel
Er is geen algemeen beste wasmiddel om je wasbare luiers mee te wassen. Zorg er wel voor dat je een wasmiddel kiest dat sterk genoeg is om extreme vlekken aan te pakken, want wasbare luiers zijn het vieste soort wasgoed dat je kunt krijgen. Zorg er ook voor dat het wasmiddel dat je gebruikt enzymen bevat. Poep bevat eiwitten. Om deze te verwijderen hebben we enzymen nodig omdat enzymen eiwitten afbreken. Een enzymvrij wasmiddel is niet sterk genoeg om vuile luiers aan te pakken.
Zelfgemaakt wasmiddel
Ik raad geen zelfgemaakt wasmiddel aan. Je wilt een wasmiddel dat voldoende is getest om veel vuil te verwijderen en alle bacteriën die in je luiers aanwezig kunnen zijn, te doden. Als je een zelfgemaakt wasmiddel gebruikt, weet je niet zeker of dit inderdaad het geval is. In het begin zou je kunnen denken dat het geweldig werkt, maar na verloop van tijd kan er een ophoping van vuil in je luiers komen die de absorptie kan beïnvloeden en zelfs kan leiden tot uitslag op de huid van je baby.
Natuurlijk wasmiddel
Ik raad ook geen natuurlijke wasmiddelen zoals zeepnoten aan om je wasbare luiers te wassen. Deze zijn niet sterk genoeg om wasbare luiers schoon te maken. Bij langdurig gebruik van een natuurlijk wasmiddel kunnen er zich na verloop van tijd resten ophopen die niet goed uit de luiers zijn verwijderd. Dit heeft niet alleen invloed op het absorptievermogen van de luier, maar kan ook uitslag op de huid van je baby veroorzaken.
Waterverzachter
Sommigen van ons wonen in een gebied met hard water. Hard water bevat grote hoeveelheden calcium- en magnesiumcarbonaten, bicarbonaten en sulfaten. Het wassen van wasbare luiers in onbehandeld hard water kan leiden tot problemen zoals een ophoping van mineralen (van de eerder genoemde mineralen) in de luierstof. Dit kan leiden tot verminderde absorptie en bacteriegroei in de luiers wanneer deze bacteriën niet goed worden verwijderd tijdens het wassen.
Het is dus essentieel om elke keer dat je wasbare luiers wast een waterontharder te gebruiken als je in een gebied met hard water woont.
De wasroutine
Nu is het tijd om eindelijk wasbare luiers te wassen. Ik haal de wetbag met de vuile luiers uit de prullenbak zodat ik ze in mijn wasmachine kan doen. Omdat ik een voorlader heb, is het een hele uitdaging om de luiers in de machine te doen omdat ik de wetbag binnenstebuiten moet keren zodat alle luiers los in de machine zitten. Zoals je je kunt voorstellen, vergde dit enige oefening.
Was je luiers apart
Was wasbare luiers zonder andere soorten kleding. Je kleding heeft een minder intense wasroutine nodig in vergelijking met je luiers. Zo’n intense wasbeurt komt de levensduur van je kleding niet ten goed. Bovendien is het bij fulltime wasbare luieren niet zo moeilijk om in ongeveer twee tot drie dagen voldoende luiers te verzamelen voor een volledige lading.
Hoeveel wasbare luiers te wassen?
Het aantal luiers dat je per keer moet wassen, is afhankelijk van de grootte van je wasmachine. Je wilt je machine niet te vol proppen, maar je wilt ook niet te weinig luiers in je machine. Wanneer er zowel te veel als te weinig luiers in je machine zitten, kan de machine niet genoeg wrijving tussen de luiers creëren om ze goed schoon te maken. Dus, wat is een goede hoeveelheid? Het is het beste om de machine voor 2/3 tot ongeveer 3/4 te vullen. Op deze manier is er genoeg ruimte om de wrijving te creëren die de wasmachine nodig heeft om je luiers schoon te maken.
Spoelcyclus
We beginnen eerst met een koude spoelcyclus. Zelfs als we een luier sprayer of -inleggers gebruikt, kan er nog wat ontlasting op de luiers achterblijven. Dit willen we wegspoelen voordat we het goed wassen. Dit voorkomt dat we onze luiers in 'poep'-water wassen als er ontlasting in de luiers zit, als we de spoelcyclus zijn vergeten. Bedenk dat een wasmachine het water niet wegpompt tijdens het wasprogramma, dus we willen eerst spoelen.
We spoelen op een koude temperatuur omdat poep eiwitten bevat en eiwitten stollen in heet water. Als ze stollen, worden ze in de stof gefixeerd, waardoor ze moeilijker te verwijderen zijn. We gebruiken wat wasmiddel tijdens een spoelbeurt, maar ik voeg ook graag een beetje wasmiddelversterker en wat waterontharder toe om ze goed te spoelen.
Gebruik een apart wasprogramma voor je spoelbeurt. Een voorwasprogramma dat is gekoppeld aan het ‘echte’ wasprogramma, pompt het vuile water mogelijk niet weg, waardoor je de was in vuil water zou kunnen doen.
Volledig wasprogramma
Nu voor de tweede wasstap voor je wasbare luiers. Je hoeft de luiers niet te drogen tussen het spoelen en de volledige cyclus. Je kunt ze in je wasmachine laten. We gebruiken nu een warmer programma omdat we eerst afspoelden en nu willen we schoonmaken. Kies een volledig programma van 60C. Dit is voldoende om bacteriën te doden. Heter is niet nodig omdat het niet meer bacteriën doodt. Warmer vereist meer energie en zorgt voor meer slijtage van de stof, dus het is niet nodig.
Gebruik een wasmiddel van goede kwaliteit en gebruik de aanbevolen hoeveelheid voor extreem vuile was met de waterhardheid in je regio. Dit kan veel wasmiddel zijn, maar we willen dat onze luiers voldoende schoon zijn, dus ik raad aan om je hieraan te houden.
Extra spoelen is niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn als je in een gebied met hard water woont. Voor het wassen van de wasbare luiers gebruiken we wasmiddel. Wasmiddel bevat waterontharder en we voegen ook nog eens extra waterontharder toe. Een extra spoelbeurt heeft geen wateronthardende behandeling gehad en op den duur kan dit een negatief effect kan hebben op je luiers. Hard water bevat namelijk mineralen die zich in je luiers kunnen ophopen.
Hoe vaak wasbare luiers te wassen?
Wasbare luiers moeten vaak worden gewassen. Niet alleen zodat je nooit zonder luiers zit, ook omdat het niet goed is voor je luiers als ze te lang vuil blijven. Luiers zijn verzadigd met urine en urine bevat ammoniak. Ammoniak kan natuurlijke vezels beschadigen, zoals die waar je wasbare luiers van gemaakt zijn. Je wilt dus niet dat je luiers te lang vies blijven.
Een andere reden waarom je niet wilt dat je luiers te lang vuil blijven, is dat ze bacteriën kunnen laten groeien. Hoewel we de meeste poep van de luiers verwijderen, betekent dit niet dat er geen bacteriën op je wasbare luiers aanwezig zijn. Om te voorkomen dat deze bacteriën groeien, moeten we luiers regelmatig wassen. Ik was mijn luiers om de 2-3 dagen. Ik raad aan om niet meer dan 4 dagen tussen wasbeurten te laten om te voorkomen dat het een negatief effect heeft op je luiers.
Wasverzachter
Zachte luiers voor je baby klinkt als een geweldig idee. Wasverzachter is echter niet de manier om dat te doen. Wasverzachter geeft de stof een laagje die zacht aanvoelt, maar deze laag heeft ook invloed op het absorptievermogen van luiers. Gebruik dus geen wasverzachter op wasbare luiers.
Bleekmiddel
Ik heb nooit bleekmiddel op mijn wasbare luiers gebruikt. Hier zijn meerdere redenen voor, de belangrijkste is dat ik ernstige huiduitslag krijg als ik in contact kom met bleekmiddel, daarom wil ik dit zoveel mogelijk vermijden. Omdat de huid van mijn baby nog gevoeliger kan zijn, is dit des te meer reden om bleekmiddel te vermijden. Een andere reden is dat bleekmiddel de stof veel sneller aantast, wat betekent dat je je luiers minder lang meegaan.
Je machine schoonmaken
Om er zeker van te zijn dat mijn wasmachine goed schoon blijft tijdens het wasbaar luieren, maak ik mijn wasmachine ongeveer eens per maand of om de maand schoon. Dit doe ik door de wasmachine op het warmste programma te zetten en hem te laten draaien met wat zuiveringszout in de trommel en azijn in het wasmiddelbakje.
Wasbare luiers drogen
Na het wassen moet je je luiers drogen. Je kunt je luiers aan de lijn drogen of een droger gebruiken
Lijn drogen
Het aan de lijn drogen van je wasbare luiers is niet alleen de meest energiezuinige methode om je luiers te drogen, het zorgt er ook voor dat je luiers langer meegaan. Een groot nadeel van aan de lijn drogen van luiers is dat het even kan duren voordat je luiers droog zijn. Ik heb geen droger en tijdens de wintermaanden kan het langer dan 24 uur duren voordat mijn luiers droog zijn.
Droger
Als je geen ruimte hebt om je kleding aan de lijn te drogen of als je een tweeling hebt in wasbaar en de tijd beperkt is, is een droger een geweldige oplossing. Droog wasbare luiers op lage tot gemiddelde temperatuur om ervoor te zorgen dat je luiers het langst meegaan.
Wasbare luiers strippen
Het grondig reinigen van wasbare luiers wordt strippen genoemd. Strippen is geen manier om luiers regelmatig schoon te maken. Als je een goede wasroutine hebt, zou strippen niet nodig moeten zijn. Er zijn echter een paar gevallen waarin het strippen nodig kan zijn, zoals het wassen van wasbare luiers in een slechte wasroutine gedurende een langere tijd of als je luiers tweedehands hebt gekocht en je de wasroutine van de vorige eigenaar niet kent. In deze blogpost lees je alles over het strippen van wasbare luiers.
Verleng de levensduur van je luiers
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je luiers langer meegaan:
Gebruik geen droger maar hang je luiers aan de lijn te drogen.
Droog je luiers over 2 lijnen om te veel spanning op het elastiek te voorkomen.
Gebruik geen hoge temperatuur op je luiers als je besluit een droger te gebruiken.
Gebruik geen bleekmiddel
Gebruik geen wasverzachter
Gebruik de kracht van de zon om vlekken op natuurlijke wijze te ‘bleken’.