Post | GreenandHappyMom
top of page

This blogpost may contains affiliate links, meaning I may receive a small commission for purchases made through these links at no extra costs to you. 

Copy of World Earth Day 2024 Badge (1).png
  • Writer's pictureValinda

5 Geweldige Duurzame Haarborstel

Updated: Mar 1

In een wereld waar duurzaamheid niet langer slechts een modewoord is, maar een essentieel ethos, kan elke keuze die we maken een stap zijn in de richting van een groenere, meer verantwoordelijke toekomst. Het is een feit: zelfs de meest routinematige aspecten van ons dagelijks leven kunnen een blijvende stempel op de planeet drukken. Neem even de tijd om na te denken over je haarverzorgingsroutine. Onze haarverzorgingsroutines variëren onder andere afhankelijk van onze leeftijd, geslacht, ras, etniciteit en religieuze praktijken. Wanneer deze praktijken buitensporig of ongepast zijn, kunnen ze je haar ernstig beschadigen. Dit komt mede door je keuze in haarborstel. Laten we ons dus verdiepen in de wereld van milieuvriendelijke haarborstels. Naast hun milieubewuste uitstraling bieden deze borstels een luxueuze mix van natuur en verzorging, die beloven een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop je voor je lokken zorgt. Ga met ons mee terwijl we de geheimen van duurzame haarverzorging ontsluiten en ontdekken waarom milieuvriendelijke haarborstels zoveel meer zijn dan alleen hulpmiddelen voor het temmen van lokken – ze zijn de toekomst van bewuste zelfzorg.


Wat is er mis met gewone haarborstels


Voor je haar

Stel je dit eens voor: je ochtendroutine begint met het gebruikelijke stevig doorkammen van je haar. De scherpe plastic borstelharen schuren en trekken, waardoor wrijving ontstaat die statische elektriciteit genereert, waardoor het haar gaat kroezen en overeind gaat staan. Met elke borstel streek verzwak je mogelijk onbedoeld de structuur van je haar, wat leidt tot meer breuken en gespleten haarpunten.

Dit is een van de beste redenen om plastic haarborstels te vermijden. Deze haarborstels worden vaak gemaakt met een mal waardoor ze een naad in het midden hebben. Dit betekent dat elke tand van de kam de haarschacht kan doorsnijden en je haar kan beschadigen.

Een borstel met nylon borstelharen is ook niet de beste keuze, omdat deze aan je haar trekt en breuk veroorzaakt, vooral als je een föhn op nat haar gebruikt (en dit wordt nog erger als je haar wordt geverfd of op een andere manier wordt behandeld). Metalen borstelharen kunnen zelfs nog schadelijker zijn voor het haar, omdat ze de haarschubben van alle natuurlijke olie ontdoen, waardoor je hoofdhuid droog en onbeschermd blijft tegen de elementen en luchtverontreinigende stoffen.

Het is een vicieuze cirkel: je borstelt om te ontwarren, maar het proces maakt je haar kwetsbaarder en breekbaarder dan voorheen. De waarheid is dat juist het hulpmiddel dat we gebruiken om ons haar te onderhouden soms de oorzaak van het ongemak kan zijn.

Borstels met varkenshaar zijn ook geen goede keuze. Hoewel vaak wordt gezegd dat ze de beste haarborstels zijn maar volgens Dr. Mirmirani is dit niet waar. "Borstels met varkenshaar, die vrij prijzig zijn, veroorzaken veel wrijving op het haar omdat de borstelharen in contact komen met de haar schubben tegen de natuurlijke richting in", legt Dr. Mirmirani uit. "Dit kan aanzienlijke schade aanrichten, en consumenten kunnen geld besparen en tegelijkertijd het haar gezonder houden door goedkope borstels met wijd uit elkaar geplaatste pennen te kopen, die overal verkrijgbaar zijn."

Duurzame haarborstel

Het milieu

We zouden inmiddels allemaal moeten weten dat het eeuwen duurt voordat plastic is afgebroken. Maar het ergste is dat het op stortplaatsen niet afbreekt, omdat natuurlijke bacteriën onze plastic artikelen vaak niet kunnen bereiken. Door gebrek aan zuurstof en UV-licht. Dit betekent dat het nog langer kan duren voordat het plastic is afgebroken. Plastic valt niet uiteen, maar valt uiteen in zeer kleine stukjes plastic, bekend als microplastic, die heel lang in onze bodem en water zullen blijven en chemicaliën in onze bodem en water vrijgeven. Reden te meer om geen plastic producten meer aan te schaffen.


Waarom kiezen voor een milieuvriendelijke borstel?


Het Milieu

Als het om het milieu gaat, is elke keuze die we maken van belang, en kiezen voor een milieuvriendelijke haarborstel is een kleine maar belangrijke stap op weg naar een schonere, groenere wereld. Deze zorgvuldig vervaardigde borstel bieden een oplossing voor onze noodlijdende planeet.

In tegenstelling tot hun plastic tegenhangers, die vaak zijn gemaakt van een mix van materialen (plastic met paarden- of varkenshaar), zijn milieuvriendelijke haarborstels vaak gemaakt van hernieuwbare, biologisch afbreekbare materialen zoals bamboe en hout, wat de last van niet-biologisch afbreekbaar plastic afval helpt verminderen, onze stortplaatsen en oceanen vervuilen. Hoewel er programma's zijn om haarborstels te recyclen, is dit voor velen niet het geval en komen ze op de vuilstort terecht.

De beste milieuvriendelijke borstels zijn gemaakt van ethisch geproduceerd biologisch beukenhout, bamboe of ander plantaardig materiaal. Deze materialen zijn 100% natuurlijk, wat betekent dat ze aan het einde van hun levenscyclus gecomposteerd kunnen worden. Dit betekent dat een milieuvriendelijke haarborstel of kam niet eeuwenlang op stortplaatsen zal blijven liggen als je er geen gebruik meer van maakt.

De productie van deze borstels heeft doorgaans ook een lagere CO2-voetafdruk, waarbij minder emissies onze atmosfeer vervuilen. Door voor een milieuvriendelijke haarborstel te kiezen, toon je niet alleen solidariteit met duurzame praktijken, maar neem je ook actief deel aan de mondiale inspanningen om de plasticvervuiling tegen te gaan en de negatieve gevolgen van de klimaatverandering te verzachten. Het is een eenvoudige maar impactvolle manier om je verzorgingsroutine af te stemmen op je milieubewuste waarden en deel uit te maken van de oplossing voor een gezondere planeet.

Een andere optie is om een borstel te kiezen die gemaakt is van gerecyclede materialen. Dit is misschien niet de beste keuze voor je haar, maar het is geweldig om gebruikte spullen een nieuw leven te geven.

Opmerking:

Als de borstelharen in zacht materiaal in je borstel zijn ingebed, zorg er dan voor dat je natuurlijk rubber gebruikt in plaats van plastic of ander synthetisch materiaal. Als dit laatste wordt gebruikt, is je borstel niet composteerbaar.


Duurzame houten haarborstel

Voor jou haar

Het kiezen van een milieuvriendelijke haarborstel gaat niet alleen over het bijdragen aan het verminderen van plastic afval; het is een intentieverklaring, een verklaring dat je geeft om het welzijn van je haar en de planeet. Deze borstels, vaak gemaakt van hernieuwbare materialen zoals bamboe of hout, zorgen niet alleen voor een zachtere, meer verzorgende aanraking van je haar, maar verminderen ook kroezen en statische elektriciteit. Borstels gemaakt van natuurlijke bronnen zoals hout of bamboe zijn geweldig om kroezen en statische elektriciteit te ontmoedigen. Een ander groot voordeel is dat ze veel zachter zijn voor dun, droog of beschadigd haar, net als voor fijn en klittend haar. Ze zijn ook veel beter voor je hoofdhuid, omdat ze natuurlijke oliën veel beter verdelen en je hoofdhuid zachtjes masseren in vergelijking met plastic borstels en kammen.

Ze zijn, letterlijk, een borstel met de toekomst – een die je schoonheidsroutine op één lijn brengt met de principes van duurzaamheid. Dus of u nu op zoek bent naar gezonder haar, een meer natuurlijke esthetiek of gewoon een manier om uw ecologische voetafdruk te verkleinen: een milieuvriendelijke haarborstel is niet alleen een accessoire; het is een bewuste keuze die boekdelen spreekt over uw inzet voor zowel persoonlijk als planetair welzijn.

5 Duurzame haarborstels


Bass Brush Green Brush

Deze duurzame borstel van Green Brush gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Zelfs de borstelpennen zijn gemaakt van bamboe. Deze zijn vakkundig ontworpen om soepel door het haar te glijden voor een zachte glanzende afwerking van het haar. De borstel is zo ontworpen dat huidschilfers, deeltjes en andere onzuiverheden makkelijke uit je haar worden verwijderd Het handvat van deze borstel is gemaakt van eco-vriendelijk natuurlijk bamboe wat een luxe gevoel geeft.

Duurzame haarborstel - bass brush green brush

Bamboozy Bamboe Haarborstel

Een afvalvrije en plasticvrije haarborstel, dat is het doel van Bamboozy. Hun milieuvriendelijke bamboe-haarborstel is een geweldig alternatief voor plastic. Het bamboe handvat geeft het een natuurlijk en comfortabel gevoel in je hand terwijl het vergelijkbaar functioneert als een conventionele haarborstel die vaak gemaakt is van plastic. Borstelpinnen zien er misschien uit als plastic, maar zijn van puur bamboe en de kussenbasis van de borstel is van natuurlijk rubber om de borstel nog zachter voor je hoofdhuid te maken.

Duurzame haarborstel - bamboozy bamboe haarborstel

Bamboozy mini borstel

Wij zijn niet de enigen die ons haar voorzichtig willen kammen. Onze kinderen hebben ook een milieuvriendelijke borstel nodig. Deze kleinere versie van de milieuvriendelijk borstel met bamboe is geweldig voor de kleintjes onder ons omdat deze ook geen plastic of andere synthetische materialen bevat. De zachte delen van deze duurzame borstel zijn gemaakt van natuurlijk rubber zodat deze zacht is voor de hoofdhuid.

Trouwens, deze kleinere versie is ook geweldig om in je tas te gooien of voor op reis.

Duurzame haarborstel - bamboozy bamboe haarborstel


Perzikhouten kam

Perzikhout is niet alleen prachtig, maar het is ook zeer duurzaam en sterk, waardoor het geweldig is om te gebruiken voor een kam op je weelderige lokken. Deze prachtig met de hand gegraveerde kam is niet alleen geschikt voor haar op je hoofd, maar je kunt hem ook cadeau doen aan iemand die graag wat aandacht aan zijn gezichtshaar geeft.

Duurzame haarborstel - perzik houten kam


Sandelhout kam

Sandelhout is ook een goede keuze voor een kam, omdat het goed je haar van klitten kan ontdoen, het niet teveel druk op je haar zet en antistatisch is. Sandelhout heeft ook een geweldige natuurlijke geur. Deze kam is gemaakt van groen sandelhout, heeft brede tanden (ideaal voor krullend haar) en voelt zwaar aan, wat het een luxe gevoel geeft. Omdat hout een natuurlijk product is, heeft elke kam unieke patronen en houtnerf.

Duurzame haarborstel - sandelhout kam


Dit zijn 5 geweldige milieuvriendelijke haarborstels om je badkamer nog duurzamer te maken. Welke van deze prachtige borstels en kammen vind je het mooist en wordt binnenkort een vaste waarde in je duurzame badkamer?


Duurzame Haar Verzorging



Do you use

Unpaper Towels?

Unpaper towels - zero waste etsy shop

Visit our shop with over 50 different prints of reusable kitchen towels. These not only look super cut but they are also very eco-friendly and save you money.

Valinda - Natural Parenting Blog - Eco-friendly mom - Cloth diaper - sustainable pregnancy

Meet Valinda

Hi there, I am the founder of the green and happy mom blog and green and happy shop. After battling severe depression, I am determined to make the world a little better and I want to take you along that journey with me. 

Free Ebook?

ebook side bar.png

Free Ebook?

ebook side bar.png
zws banner-1.png

Follow me on Youtube!

bottom of page